Om industriella temperaturgivare
Allmänt om industriella temperaturgivare
Pentronics temperaturgivare bygger huvudsakligen på två grundteknologier,
Platina resistanstermometrar (Pt100/Pt1000) och termoelement, och är de givartyper som vanligen efterfrågas.
Vi har ett stort standardsortiment av givarmodeller som finns för omedelbar leverans och som passar många applikationer. Självklart finns ett brett utbud av givare anpassade för speciella krav.
Våra kunniga tekniker och kompetenta produktion med stor kapacitet står alltid beredda att hjälpa dig med konstruktioner som passar ditt behov oavsett om du jobbar som maskinbyggare, i en processindustri eller i ett utvecklingslaboratorium.
Som komplement till Pt100-givare och termoelement kan beröringsfri mätning med IR-pyrometer vara ett alternativ. Exempel där beröringsfri mätning kommer till sin fördel är vid rörliga eller elektriskt spänningsförande objekt samt vid mycket höga temperaturer.
Termoelement
Termoelement finns i olika typer som E, J, K, N, T, R, S, B enligt standarden IEC 60584. Vanligast är typerna K och N följda av ädelmetalltermoelementen S, R och B. Termoelement E, J och T ersätts ofta idag av typerna K/N och Pt100-givare.
2013 kompletterades IEC 60584 med termoelement typ C och A, som innehåller olika kombinationer av wolfram och rhenium. De är avsedda för temperaturer upp till 2500 °C och främst i vakuummiljö.
Metallmantlade termoelement av typ K och N är synnerligen robusta och beroende på dimensioner och önskad driftstid kan de användas upp till 1200 °C.
Ett stort utbud av kabel, kontakter, paneler och andra tillbehör som underlättar rätt inkoppling av givare finns i vårt sortiment. Riktig inkoppling och montering är väsentliga delar i en mätkedjas funktion.
- Produkter:
- Våra Termoelementgivare hittar du på vår produktsida: Temperaturgivare
- Hantering: Råd för hantering av temperaturgivare Du hittar du i vårt informationsblad "Allmänna råd"
- Läs mer: Termoelement
PT100 Motståndstermometer
Den vanligaste industriella typen av resistanstermometer är Pt100. Den ger resistansen 100 ohm vid 0 °C och 138,5 ohm vid 100 °C vilket motsvarar en känslighet av ca 0,4 ohm per grad. I vissa fall används också Pt1000, med resistansen 1000 ohm vid 0 °C och tio gånger högre känslighet än Pt100.
Användningsområdet för trådlindade Pt100 är upp till ca 600 °C. Standarden IEC 60751 specificerar givartypen närmare. Pt100/Pt1000 är mekaniskt ömtåligare än termoelement. Vid vibrationsrik miljö bör Pt100/Pt1000-givare generellt undvikas men med speciella byggsätt kan man klara viss vibrationsnivå. Å andra sidan är Pt100/Pt1000-givare inom sitt temperaturområde väsentligt stabilare och därmed betydligt noggrannare än termoelement.
För mätning finns 2-, 3- och 4-ledarteknik där den sistnämnda är klart bäst.
- Produkter: Våra PT100 termometrar hittar du på vår produktsida: PT-100 givare
- Hantering: Råd för hantering av temperaturgivare Du hittar du i vårt informationsblad "Allmänna råd"
- Läs mer: PT-100 Givare
IR-pyrometri
Termoelement- och Pt100-givare måste stå i kontakt med mätobjektet för att värmeöverföring ska fungera tillfredsställande till givaren. Med en IR-pyrometer (IR-termometer) mäter man beröringsfritt och då också mätobjektets yttemperatur. Infrarött ljus (IR), är en elektromagnetisk vågrörelse som tar sig fram bäst i vakuum men även i atmosfären inom vissa "våglängdsfönster" där vattenånga och andra partiklar inte dämpar strålningen.
Industriella pyrometrar finns för mätområden från ca -50 till över 3000 °C. Ett och samma instrument kan dock inte klara av hela området. Pyrometern kräver fri sikt till mätobjektet. Med optik finns möjlighet till anpassning av mätavstånd och ytstorlek.
IR-pyrometerns starka sidor är repeterbarhet och kort svarstid. Med konstant mätförhållande kan mätvärdet repeteras på delar av grader. IR-pyrometern är ett mycket bra verktyg för jämförande mätningar alternativt som insignal till reglerutrustning.
IR-pyrometern är starkt beroende av att mätobjektets yta emitterar avsevärt mer strålning än den reflekterar omgivningens strålkällor. Därför ska mätobjekt med liten emissionsfaktor undvikas. Det finns dock avancerade IR-pyrometrar som kan kringgå problemet med låg emission.
- Produkter: Våra IR-pyrometrar hittar du på vår produktsida:
IR-pyrometrar - Läs mer: Om IR-pyrometrar