Pentronics historia
Europas ledande tillverkare av industriella temperaturgivare
Dagens Pentronic är resultatet av ett intresse för temperaturmätning långt utöver det vanliga under mer än ett halvsekel.
Det började redan på 1960-talet med att tre anställda på Honeywell i Stockholm, en internationell aktör inom mät- och reglerteknik, ville inrikta sig på temperatur. 1965 startade trion företaget Telemetric Instrument.
En av delägarna var Torsten Lindholm (1927-2004), vid den tiden troligen landets främste expert på industriell temperaturmätning i praktiken.
Telemetric hade som mål att vara tekniskt ledande inom sitt område. Tidigt identifierades anpassning till mätuppgiften genom egen utveckling och kontroll över tillverkningen som viktiga framgångsfaktorer.
Ett samarbete inleddes med Albin Janssons mekaniska verkstad för produktion av temperaturgivare. Mätvärdesomvandlare tillverkades i egen regi.
Pentronic bildas
I början av 1970-talet växte Telemetric ur lokalerna och delägarna såg sig om efter annan lokalisering.
Gruppen som arbetade med temperaturgivare under ledning av Torsten Lindholm flyttade 1973 till Verkebäck söder om Västervik, till lokaler med ett läge få förunnat, ett stenkast från havet. Med i flytten följde Albin Janssons mekaniska verkstad som förvärvades 1984.
Telemetrics ben började gå åt olika håll och slutligen knoppades verksamheten i Verkebäck av och fick namnet Pentronic.
Maskinbyggare och oem
Inriktningen var då som nu kvalificerad temperaturmätning för industri, forskning och utveckling. Ett växande område var utveckling och tillverkning av OEM-produkter för internationellt framgångsrika maskinbyggare.
Kraven på temperaturmätningens precision och dokumentation ökade i takt med dyrare energi och införande av kvalitets- och miljöledningssystem.
I syfte att skapa resurser för fortsatt utveckling och väntade investeringar, såldes Pentronic 1985 till ett investmentbolag. Bland projekten fanns ett avancerat kalibreringslaboratorium. Men Pentronic passade inte i den nya miljön. Företagsledningen köpte ut bolaget 1987.
Ackreditering och nya utmaningar
Året efter, 1988, blev kalibreringslaboratoriet ackrediterat av Swedac. Det var landets första laboratorium utanför Statens Provningsanstalt som realiserade delar av temperaturskalan med egna fixpunkter. Redan från start hade laboratoriet prestanda på en nivå motsvarande flera länders nationella mätplatser.
Under den här perioden utvecklade och tillverkade Pentronic även fixpunktsugnar för kalibrering. Bland kunderna fanns den svenska riksmätplatsen.
Pentronic var vid den tiden ett klassiskt ingenjörsföretag, drivet lika mycket av kompetens som passion för ny teknik. Det gav under en period upphov till ett antal sidospår. Utflykterna visade hur viktigt det är att fokusera på kärnkompetensen.
Huvudägaren Torsten Lindholm närmade sig pension. Kontinuiteten var tryggad genom att försäljningschefen Lars Persson ersatte honom som vd. Samtidigt stod det klart att det krävdes investeringar för att möta ökad efterfrågan till följd av kundernas behov av lägre energiförbrukning, färre fel och högre kvalitet.
Börsnoterade ägare och växande marknad
1990 förvärvades Pentronic av Fagerberg-gruppen, ägd av börsnoterade Catena. Miljön var denna gång rätt. Pentronic påverkades bara tillfälligt av finanskrisen 1992. Utan temperaturgivare stannar industrin och marknaden återhämtade sig snabbt.
Dagens utbildningsverksamhet startade under den här perioden. Utbildningarna blev reguljära och ingår i flera kundföretags introduktion för nyanställda.
En annan insats för att höja kundernas kompetens inom området temperatur var kundtidningen Pentronic-Nytt.
Pentronics marknadsandelar ökade under krisåren, vilket senare ledde till stigande efterfrågan. Delar av produktionen flyttade till hyrda lokaler i Västervik för att snabbt öka kapaciteten.
1993 såldes hela Fagerberg-gruppen till ett annat börsnoterat bolag, Hexagon. För Pentronic blev skillnaden liten, grupp-tillhörigheten var densamma och de nya ägarna såg ett väl fungerande företag som själv klarade sin utveckling.
Fokusering och effektivare produktion
Kopplingen till börsen skärpte upp alla rutiner. Verksamheten fokuserades på mätning och reglering av temperatur, med kundernas krav som drivande kunskapsmotor. Samtidigt ökade fokuseringen på ett antal områden: Energiproduktion, livsmedel, fordon, läkemedel och medicinteknik.
För allt fler kunder blev Pentronic en vital del av utvecklingsarbetet.
Den snabba tillväxten krävde fler åtgärder än utbyggnad. Hela produktionen styrdes om och blev flödesorienterad. Certifiering enligt ISO 9001 genomfördes 1998 och ISO 14001 kom året efter.
2001 var det dags för en ny ägare att göra entré: Indutrade, vid den tiden ägt av Industrivärlden. Den nye ägaren såg Pentronic som ett tillväxtföretag som fick fortsätta att investera i sin egen utveckling.
2002 invigdes nya produktionslokaler i Västervik, vilka byggdes ut 2011. Här inryms idag svarvavdelning och tillverkning av volymprodukter. I Verkebäck finns företagsledning, administration, försäljning, utvecklingsavdelning, kalibreringslaboratorium och tillverkning av specialprodukter.
Genom tillbyggnaden kan vi snabbt öka produktionskapaciteten för att möta framtida stora volymökningar.
2008 Förvärvades bolaget Inkal AB med verksamhet i Karlstad. Genom förvärvet fick Pentronic ett ackrediterat lab samt försäljning och kundsupport nära våra kunder i Värmland och omkringliggande län. Inkal är numera en fullt integrerad del i Pentronic.
Fusion och förvärv
2014 fusionerades Gedevelop AB, ett tidigare systerbolag i koncernen, in i Pentronic. Gedevelop är huvudsakligen fokuserad på glasullindustri med produkten GFM som hjälper glasullstillverkare att optimera glasullstillverkning.
Gedevelops tidigare huvudkontor i Helsingborg är sedan 2016 integrerat i Pentronics verksamhet i Västervik.
Sedan 2017 ingår RS Technics B:V i Nederländerna som ett helägt dotterbolag till Pentronicgruppen.
Ett bolag som utvecklar och tillverkar industriella givare för temperatur, tryck och fukthalt samt även har egen tillverkning av elektroniksystem för mätning och styrning.
2018 fortsätter Pentronic att expandera och ytterligare ett dotterbolag förvärvas i Nederländerna, Thermo Electric Instrumentation B.V. (TEI) .TEI är tillverkare av kundanpassade temperaturgivare med sin huvudsakliga marknad i Benelux-länderna.