Kvalitet och hållbarhet
Pentronics hållbarhetsarbete
Pentronics största miljönytta är våra produkter och vår kunskap. Vi bidrar till en mer hållbar värld med vårt arbete att kontinuerligt minska våra kunders miljöpåverkan.
Genom att erbjuda våra kunder kunskap och rätt produktval hjälper vi till att hitta långsiktiga och energibesparande lösningar som i sin tur effektiviserar och optimerar kundernas processer.
På Pentronic anser vi att ett hållbart arbetssätt är en förutsättning för långsiktig lönsamhet.
Ett systematiskt hållbarhetsarbete bidrar inte enbart till en bättre värld, utan har även potential att skapa nya affärsmöjligheter och minska våra kostnader.
Vi åstadkommer detta genom att långsiktigt investera i samarbeten för att utveckla hållbara lösningar för våra kunder, bedriva ett aktivt arbete för att skapa en bättre miljö och hälsa hos våra medarbetare och systematiskt arbeta för att minska vår egen miljöpåverkan.
Vi bedriver vår verksamhet på ett ansvarsfullt sätt, genom att fokusera på områden som har högst påverkan på människan och miljön. Vår ambition är att vara en föregångare vad gäller skapande av miljömässigt fördelaktiga och energieffektiva lösningar för våra kunder och att skapa ett tryggt och stabilt arbetsklimat för våra medarbetare.
Vi arbetar ständigt för att minska vår användning av miljö- och hälsoskadliga kemikalier och att effektivisera användandet av resurser i vår tillverkning.
Uppförandekod
Pentronics verksamhet bedrivs efter följande principer. Vi förväntar oss också att de som levererar varor och tjänster till oss lever upp till samma krav och ambitioner:
- Följa lagar – Vi arbetar i enlighet med de lagar och regler som gäller för vår verksamhet
- God etik – Vi ska bedriva verksamheten med god etik och vi skall i alla delar bedriva en juridiskt korrekt affärsverksamhet
- Tät intressentdialog – Vi ska bedriva vår verksamhet i nära dialog med våra anställda, våra affärspartners och med andra aktörer som påverkar och påverkas av vår verksamhet
- Ansvar hos anställda – Våra anställda ska följa Pentronics principer och känna ansvar för sitt eget agerande och för våra produkter och tjänster
Vill du veta mer är du välkommen att läsa Indutrades Uppförandekod, som fullt ut omfattar Pentronics verksamhet
Kvalitets- och miljöledningssystem
Pentronic är certifierade enligt:
Kvalitetsledningssystem ISO 9001
Kvalitetscertifikat
Miljöledningssystem ISO 14001
Miljöcertifikat
Ackreditering ISO 17025
Ackrediteringscertifikat
Pentronic arbetar efter följande principer:
Kvalitetspolicy
Miljöpolicy
Policy för konfliktmineral
Policy för personuppgifter
Produkt- och branschgodkännanden
Pentronic har följande produktgodkännanden:
Hygiengodkännande 3A
Pentronic har fått ett antal modeller av hygieniska
dykfickor godkända enligt den amerikanska normen 3A Sanitary Standards 74-07.
Godkännandet gäller utföranden för insvetsning och Tri-Clamp (TC).
I förekommande fall införs godkännandesymbolen på respektive datablad.
Certifikat 3A
Marina godkännanden
Pentronic har klassat ett antal termoelement och Pt100-givare för marina tillämpningar.
IECEx/ATEX
Pentronic är certifierade för tillverkning av temperaturgivare i explosionsskyddat utförande enligt Ex d och tillverkar flera certifierade modeller av Pt100-givare och termoelement för Ex-miljö. Produkterna hittas i vår produktlistning.
EU -type examination certificate
Information om SIL-godkännanden
Temperaturgivare i sig omfattas inte av SIL
Detta innebär att temperaturgivaren inte fristående kan certifieras enligt SIL (Safety Integrity Level).
En bedömning av SIL-nivå är endast möjlig om temperaturgivaren är kopplad till en transmitter.
Läs mer…
Information om EHEDG
2005 testades och godkändes ett antal av Pentronics temperaturgivarkonstruktioner av DTU (Danish Technological Institute) enligt kraven från EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group). Godkännandet innebar att givarkonstruktionen bedöms som väl lämpad att monteras i rör och tankar där det utförs så kallad CIP (Cleaning In Place, normalt vid hantering av flytande livsmedel). Vid rengöring av processutrustningen behöver temperaturgivaren alltså inte demonteras och rengöras för sig. Från och med 1:a mars 2018 tillåter inte EHEDG’s riktlinjer tätningar som innebär ”metall mot metall”. Eftersom nämnda givarkonstruktioner är enligt principen ”metall mot metall” kan de inte längre certifieras mot EHEDG’s riktlinjer. Konstruktionernas väl beprövade prestanda och funktion är dock densamma som tidigare.
Ovanstående gäller för Pt100 temperaturgivare i serierna 7913101, 7914101, 7960001, PAT1101 och PLT1101 vid montering i säten i serien 9025001.
Pentronic har följande branschgodkännanden:
Kärnkraft
Pentronic levererar till kärnkraftsindustrin som gör egna revisioner av sina leverantörer.
Även kända internationella leverantörer till kärnkraftsindustrin har reviderat och godkänt Pentronic som leverantör.
Nordisk energimarknad
Pentronic är kvalificerat av Achilles som leverantör till den nordiska energimarknaden.
REACH och RoHS
REACH
Pentronic är ej tillverkare eller importör av kemiska ämnen.
Vi är väl medvetna om:
- kraven i förordning (EG) 1907/2006
- kandidatlistan
- våra skyldigheter angående säkerhetsdatablad samt information till kunder
RoHS
Pentronic strävar efter att minimera förekomst av skadliga ämnen. RoHS direktivet, EU 2015/863, uppfylls för produkter såsom kablar, egentillverkade temperaturgivare och egen elektronik.
Agenturprodukter som mät- och kalibreringsinstrument ersätts kontinuerligt med RoHS-godkända produkter i den takt sådana blir tillgängliga.
Leveranskontroll
Kvalitetssäkring av produkt
Samtliga temperaturgivare som tillverkas hos Pentronic kontrolleras före leverans.
Temperaturgivarens individuella mätvärde redovisas i ett provnings-intyg enligt EN 10204 3.1. Märkningsetikett med unikt serienummer garanterar att givaren är testad och godkänd.
Spårbarhet
Vid leveranskontrollen används utrustning vars prestanda är spårbar till vårt ackrediterade laboratorium. Provningsmetoder är utarbetade och övervakas av det ackrediterade laboratoriets personal.
Leveranskontrollen sker i fem steg
- Okulärbesiktning
- Måttkontroll
- Kontroll av utsignal
- Isolationsprov
- Märkning
Testcertifikat
Samtliga testcertifikat arkiveras elektroniskt av Pentronic. Spårbarheten säkerställs genom att testresultatet kopplas till produktens serienummer.
Anpassade kontrollrutiner
Vid behov erbjuder vi kalibrering, provning och märkning anpassat till kundens önskemål eller produktens egenskaper.
Kontroll av Pt100-givare
Utsignal
Pt100-givare provas i 0 °C utan yttre skyddsrör. Resultatet ska ligga väl inom uppställda krav, t ex ± 0,15 °C enligt IEC 60751 klass A.
Isolation
Pentronic kontrollerar isolationen vid noll till rumstemperatur, normalt med 500 VDC och kravet minst 1000 Mohm resistans.
IEC 60751 kräver vid rumstemperatur endast 10 - 100 VDC och minst 100 Mohm. Det bör påpekas att isolationsresistansen sjunker med ökande temperatur.
Kontroll av termoelement-givare
Utsignal
Termoelement kontrolleras vid 100 °C med referenspunkten i 0 °C. Utsignalen jämförs normalt med en förvald norm, IEC 60584-1 klass 1. För termoelement typ K och N betyder det en tolerans på ± 1,5 °C vid 100 °C.
Isolation
Isolationsprovningen utförs i rumstemperatur. Givare med diameter ≤1,5 mm kontrolleras med provspänning 75 VDC. Givare med diameter >1,5 mm kontrolleras med provspänning 500 VDC. Pentronics isolationstest uppfyller kraven enligt IEC 61515.
Isolationskrav finns specificerade även i ASTM E608 (2000) vars krav är mildare än IEC’s både avseende spänning och resistans. Det bör påpekas att isolationsresistansen sjunker med ökande temperatur.
Ackrediterad kalibrering av temperaturgivare
Som tillägg erbjuder vi ackrediterad kalibrering innan leverans. Produkten levereras med kalibreringsbevis där spårbarheten till temperaturskalan garanteras.
Ackrediterad kalibrering av instrument
På begäran kan instrument kalibreras och levereras med kalibreringsbevis från Pentronics ackrediterade laboratorium.
Systemkalibrering
Vi rekommenderar s k systemkalibrering vilket innebär att instrument med givare kalibreras som ett komplett system. Systemkalibrering ger mycket lägre mätosäkerhet än om ingående delar kalibreras individuellt.